6 Mayıs 2014 Salı

Samsung Galaxy NX Test


Klasman
Aynasız Android Sistem Kamerası (AASK)
Sensör Boyutu
APS-C (23.5 x 15.7 mm)
Max.Çözünürlük
5472x3648
Çarpan
x1.5
Sensör Tipi
CMOS
M. Piksel
20
İşlemci
DRIMe IV
AF Sistem
Kontrast+Faz
Ağırlık (Pilli)
495 gr
Bayonet
Samsung NX
Wi-Fi
Var
Düzey
İleri
Cazibe
Yüksek %97
Samsung Galaxy NX,  EISA 2013-2014 Avrupa Fotoğrafta Yeniliçilik Ödülü ve 2014 International CES Tasarım ve Mühendislikte Yeniliçilik Ödüllerini alan Android işletim sistemli aynasız kamera.  Değişebilir lensli  aynasız Android  sistem kamerası olması açısından benzersiz bir fotoğraf makinesi. Tabi sadece fotoğraf makinesi değil aynı zamanda bir android tablet. Bu nedenle içinde tablete için ayrı, fotoğraf makinesi için ayrı olmak üzere iki adet işlemci bulunuyor. Böylelikle makine fotoğraf fonksiyonlarını yerine getirirken hızdan taviz vermiyor.

Tasarım olarak son derece minimalist ve sade; Gövde üzerinde/tepesinde  tam olarak 5 adet düğme/çark bulunuyor.
Bunlardan deklanşörü saymayacak olursak geriye kalan dört düğme:  flaşın solunda flaş açma düğmesi/butonu, flaşın sağında  açma/kapama butonu, deklanşörün hemen arkasında kırmızı noktalı video kayıt butonu, onun arkasında ise çok fonksiyonlu çark. Bir küçük diyoptri ayar çarkı da elektronik vizör'ün yanında bulunuyor. NX'in arka yüzünde hiç düğme yok, bunun yerine bir fotoğraf makinesinde şu ana kadar görülmemiş  4.8 inç büyüklüğünde dokunmatik HD TFT ekran bulunuyor. Klasik dizilimde düğmelere basmaya alışıksanız bu makine size göre değil... Ben bu makinenin görece büyük ekranını Canon makinelerimle video çekerken dokunmatik netlik yapmak ve çekimlerimi daha büyük bir alanda izlemek üzere kullanıyorum, anılan iki makineyi nasıl birbirine bağladığımı görmek için lütfen tıklayın

Galaxy NX'in müthiş elegan ve minimalist tasarımın yanısıra çok kaliteli materyalden yapıldığını hissedebiliyorsunuz. Ele çok iyi oturan bir ergonomisi var, etli el tutamağının içinde oldukça büyük bir pil bulunuyor. Bu pil sayesinde bütün gün rahatlıkla hem fotoğraf çekmek, hem  çektiklerinizi paylaşmak, hem müzik dinlemek, viber veya skype'dan konuşma yapmak, face, twitter ve instagram'da gezinmek mümkün. Dilerseniz çektiğiniz fotoları otomotatik olarak dropbox veya google drive hesabına yedekleyebiliyorsunuz. Pil yuvasının içinde aynı zamanda bir mikro SD kart yuvası ile bir sim kart yuvası var. Buraya bir data kart taktığınız takdirde bulunduğunuz ortamda wifi olmasa dahi 3G/4G üzerinden internete bağlanabiliyorsunuz.
Galaxy NX aynı zamanda GPS ile birlikte geliyor ve çektiğiniz fotoğrafları isimlendiriken dilerseniz  yer isimlerini de ekleyebiliyorsunuz. 
Kamera imgesine tıklandığında ekrana gelen bilgiler aşağıdaki gibi. En soldaki Home(Ev) tuşuna basılarak Android menülerine geçiş yapılıyor, sol alttaki görüntüye tıklandığında albümde çekilmiş fotolara götürüyor, Evin yanındaki çark/ayar tuşuna basılınca ise bir altta fotoğrafta görülen Kamera ayar menüleri açılıyor.  Kamera sesle komut alıp çekim yapabiliyor (bakınız mikrofon simgesi).
Ayar menüsünde neyin nerede olduğunu kavramak biraz zaman alıyor. Örneğin self-timer'a (süre ölçer) geçmek isterseniz buna aşağıdaki kamera ayar ekranından değil yukarıdaki fotoğrata görülen çark/ayar düğmesinin yanındaki ">"  simgesine tıklayarak ulaşıyorsunuz. Kamerada Türkçe menü seçimi de var.  Sağdaki mod çarkından alışılagelmiş "P","A","S","M" modlarından başka Otomatik "Ai", "Kullanıcı","Modum" ve "Akıllı" modlarına geçiş yapılabiliyor. Akıllı modunda Samsung akıllı telefonlarda alışılan gelen güzel yüz, manzara, makro,gece çekimi vb. gibi seçenekler var. 
Güzel yüz modu oldukça başarılı biçimde ciltteki pürüzleri filtreleyerek gidermekle birlikte cilt renklerini sarıya doğru soldurabiliyor (bakınız: aşağıda sağdaki fotoğraf), öte yandan bu menüde akıllı telefonlardan farklı olarak gözleri büyütmek ve yüzü daraltmak da mümkün:
Makinenin dinamik dengesi,  otomatik beyaz ayarı (AWB) ve  OIS adı verilen görüntü sabitleme sistemi de çok başarılı. Aşağıdaki portrede ışık ve gölge arasındaki dengeye, odada bulunan karışık ışık kaynaklarına rağmen ortaya cilt ve diğer  renk tonlarının doğallığına dikkati çekebilirim. Fotoğraf elde 1/15 hızında (f/4.5 ISO200) çekilmiş olmasına rağmen netliğinde herhangi bir kayma yok.    
Gece modunun da oldukça başarılı olduğunu belirtmem gerek, neredeyse tamamen karanlık olan bir ortamda süratli bir netleme ile birlikte aşağıdaki görüntüyü elde edebildim, burada size exif bilgilerini aktarmak isterdim ama makine bu modda üst üste 3 çekim yaptığından olsa gerek exif kaydı sunmuyor:
Galaxy NX'in kamera ayarlarına girip, "Dinamik Aralık" sekmesinden ulaşılabilen HDR modu 3 kere ard arda çekim yapıyor, sonuçlar HDR modlarında özellikle bulutlarda göze çarpan abartılı kontrast çözümler sunmaktan uzak, doğal görünümü bozmadan daha çok gölge alanları açmaya eğilimli (exif bilgisi kayıt edilmiyor):
 Aynı görüntünün akıllı manzara modunda çekilmişinde daha abartılı tonları fark edebileceksiniz (@iso100, 1/250 f/6.3):
Galaxy NX Raw fotoğrafları .srw uzantısıyla kaydediyor. Ancak NX tam olarak raw  çekim yapmak için yaratılmamış, zira raw dosyanın mini sd karta yazılması zaman alıyor, bu makineye getirebileceğim en büyük eleştiri de sanırım bu. Aşağıdaki fotoğraf stüdyo flaşı ile  iso100 de 1/160 ve f/9'da raw olarak çekilip jpeg'e dönüştürüldü, büyütmek için üzerine tıklayınız.
Dijital kameraların önemli özellikleri  arasında  saydığım iso performansı konusunda Samsung NX'in  maksimum 3200 ISO'ya kadar kabul edilebilir görüntüler sunduğunu söyleyebilirim, bundan sonra çokfazla gürültü başlıyor:



Samsung Galaxy NX'de kontrast ve fazdan oluşan hibrid odaklama sistemi kullanılıyor, çoğu zaman son derece hızlı çalışan odaklama, özellikle düşük ışık ortamlarında arama yaparak sürpriz de yapabiliyor.

Samsung Galaxy NX'e  e-bay'den 11 dolara satın aldığım bir adaptör takarak Canon EF lensllerimi de kullanabildim:
Ancak sözkonusu adaptörü ilk takdığımda NX kamera "lens bulunamıyor" hatası verdi. Bu sorunu aşmanın iki yolundan bahsedeceğim. Bu soruna yol açan temel neden adaptörün NX'in lens algı pimine gerekli baskıyı yapamaması:
Adaptörün pime denk gelen bölümü siyah bantla desteklenip kalınlaştırılarak pime gereli baskı sağlanabiliyor:
Bu gibi bir operasyona girişmek istemezseniz işi yazılımla kullanarak başka biçimde çözmek de mümkün. Google Play Store'dan indireceğiniz "A Better Camera" gibi bir aplikasyon ile bunu yapabilirsiniz:
Bu gibi aplikasyonlar akıllı telefonlar için tasarlanmış olduğundan lens pimine duyarlı olmuyor; Ancak bu yazılım devreye girdiğinde elbette makinenin kendi fotoğraf menüsünü kullanamıyorsunuz.

Şimdi aşağıda Canon lens ile kit lens arasındaki farkı değerlendirmenize olanak sağlayacak görüntüleri sunuyorum (Üzerlerine tıklayarak fotoğrafları büyütebilirsiniz):

Beklendiği gibi Canon lens ile f/2.8 gibi açık durak kullanarak ISOyu 200'e düşürme şansını yakalayabiliyoruz (değerler kamera tarafından otomatik olarak atanmıştır). Gerek lensin kalitesi gerekse düşük ISO kullanmanın getirdiği avantajlar nedeniyle 2. fotoğraf tartışmasız çok daha başarılı. 

Sevdiklerim: 
-Minimal sıradışı tasarım
-Android bir tablet ile değişebilir lensli fotoğraf makinesinin başarıyla aynı paltforma konması
-Uzun ömürlü dirençli pil

Sevmediklerim:
-Foto ekranından Galeriye veya Galeriden Foto ekranına dönüşlerin yeterince hızlı olmaması
-Mikro SD kart RAW fotoğrafın kayıt hızını düşürüyor
-iMac ile iletişim için hazırlanmış olan Kies Yazılım
-Raw dosyalar zaman zaman görüntülenmiyor

Bunlar da olsa iyi olurdu:
-Video'da kaliteli ses kaydı için mikrofon girişi
-Mikro SD kart yerine daha hızlı yazabilen SD kart kullanımı
-1.44 milyon yerine 2.35 milyon noktalı elektronik vizör yakışırdı
-NFC-Daha pratik bir  fotoğraf menü sistemi (Bakınız Leica T)
-Makineye özel tasarlanmış aksesuarlar

Son Söz:
Samsung fotoğraf alanında çok ciddi bir atılım içinde ve sunduğu özellikler ve görüntü kalitesi ile piyasadaki büyük isimlerin APS-C boyutlu makinelerine (DSLR'ler dahil) üstün geliyor ancak yüksek fiyatı tüketicilerin tercihini olumsuz etkiliyor. 
   

Samsung Galaxy NX resmi tanıtım videosunu izleyin:





Samsung Galaxy NX Teknik Özellikleri

                          
Sensör

Piksel Sayısı 20.3Mp (Megapiksel)

Max En Piksel 5472

Max Boy Piksel 3648

Sensör Tipi CMOS

Sensör Büyüklüğü APS-C

Sensör En 23.5mm

Sensör Boy 15.7mm

Imaj rasyoları
  • 3:2
  • 16:9
  • 1:1
LCD Monitör

LCD Monitör Boyutu 4.8 inç=12.2 cm

Ekran Çözünürlüğü 1280 x 720 (HD)

Dokunmatik Ekran Evet
Netleme

Netleme modları
  • Otofokus (AF)
  • Manüel
  • Yüz tanıma
  • AF İzleme
  • Çoklu
  • Merkez
  • Dokunmatik AF
Pozlama Kontrolü

En hızlı perde saniyenin 1/6000 i

En uzun perde 30 saniye

Poz Modları
  • Program
  • Durak Öncelikli
  • Zaman Öncelikli
  • Manüel
  • Ön Programlı Pozlar
  • Kullanıcı Tercihli

Işık Ölçümü
  • Merkez ağılıklı ortalama
  • Çok Bölgeli
  • Noktasal

ISO duyarlılığı 100 - 25600

Beyaz Dengesi
  • Otomatik
  • Manüel
  • Günışığı
  • Bulutlu
  • Ampül
  • Floresan
  • Flaş

Pozlama Telafisi +/-3
Elektronik Vizör (EV)

EV Çözünürlüğü SVGA (800 x 600)
Sürekli Çekim

Sürekli çekim hızı saniyede 8.6 kare
Video

Film modu Var

VideoÇözünürlüğü
  • 1920x1080
  • 1280x720 720p
  • 640x480 VGA
  • 320x240 QVGA

Video FPS 25

Stereo Ses Kaydı Evet

Video ile Optik Yakınlaşma Evet
Diğer Özellikler


GPS Var
Bağlantılar

HDMI Evet

USB USB 2
Kayıt

Kart Tipi
  • Mikro SD
  • Mikro SDHC

Dosya Tipi
  • RAW (.srw)
  • JPG (.jpg)
  • RAW + JPG
Güç kaynağı

Pil Tipi 4360mAh, 3.8V Lityum İyon

CIPA Değeri 440
Kutu İçeriği


Kamera, Gövde kapağı, Flaş yuva kapağı, Pil, USB kablosu, USB güç adaptörü, Askı, Adobe Photoshop Lightroom 5 DVD-ROM, Hızlı başlama kılavuzu, 15-85mm f3.5-5.6 OIS kit lens, Lens ön ve arka kapakları. 
Boyutlar

Ağırlık 495g

Genişlik 136.5mm

Yükseklik 101.2mm

Derinlik 25.7mm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder